Skip to Menu Skip to Content Skip to Footer

Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεκτάριος ο Α΄

Προσοχή: ανοίγει σε νέο παράθυρο. ΕκτύπωσηE-mail

nektarios_argolidasΗ Αργολίδα ευτύχησε , τον μακαριστό κυρό Ιάκωβο Β΄ να διαδεχθεί ο μέχρι πρότινος Ηγούμενος της Ι.Μ.Μεταμορφώσεως Σαγματά κ.Νεκτάριος Αντωνόπουλος .

Ο Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Νεκτάριος Α΄ γεννήθηκε το 1952  στο Αμαρούσιο Αττικής . 

Κατάγεται εκ πατρός από το Μάνεσι Καλαβρύτων.

Είναι πτυχιούχος της Ανωτέρας Ιερατικής Σχολής Αθηνών και της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος στην Κέρκυρα το 1976 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κερκύρας και Παξών Πολύκαρπο. Το 1977 εγκαταβίωσε στην Ι.Μ.Μεταμορφώσεως Σγαματά  . Το 1983 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας και νυν   Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.Ιερώννυμο. Διακόνησε στην Ι.Μ.Θηβών και Λεβαδείας ως ιεροκήρυκας και υπεύθυνος του τομέα νεότητος. Το 1991 μετά την παραίτηση για λόγους ασθενείας του μακαριστού καθηγουμένου Αρχιμ. Νικοδήμου Μπανταλούκα εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σαγματά.

Συνέγραψε πλήθος βιβλίων ποιμαντικού περιεχομένου.

Στις 18 Οκτωβρίου 2013, εξελέγη  Μητροπολίτης Αργολίδος  από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκταρίου, στις 20 Οκτωβρίου 2013 στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αεροπαγίτου Αθηνών, έλαβαν μέρος οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιος, Μαντινείας Αλέξανδρος, Άρτης Ιγνάτιος, Ναυπάκτου Ιερόθεος, Δημητριάδος Ιγνάτιος, Νέας Σμύρνης Συμεών, Πειραιώς Σεραφείμ, Ελασσώνος Βασίλειος, Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, Κερκύρας Νεκτάριος, Κορίνθου Διονύσιος, Ζιχνών Ιερόθεος, Κιλκισίου Εμμανουήλ, Κηφισίας Κύριλλος, Ιλίου Αθηναγόρας και Θηβών Γεώργιος. Συλλειτούργησαν επίσης οι Επίσκοποι Επιδαύρου Καλλίνικος, Διαυλείας Γαβριήλ και Σαλώνων Αντώνιος ενώ από την Εκκλησία της Ουκρανίας ο Μητροπολίτης Τσερκάσι Σωφρόνιος. Στο Ιερό Βήμα, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Αρχιμανδρίτης Δαμιανός, μαζί με τους Μητροπολίτες Πρεβέζης και Γλυφάδος.

Ενθρονίστηκε στο Ναύπλιο την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013 και στο Άργος την επομένη, Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013.ARGOS_ENTRONISH_MHTROPOLITH_6

 

Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος έχει συγγράψει πλήθος πνευματοφόρων βιβλίων :

  • «Αρχιεπίσκοπος Λουκάς -Αρχιεπίσκοπος Λουκάς Βόινο-Γιασενέτσκι, ένας άγιος ποιμένας και γιατρός χειρουργός 1877- 1961»,
  • «Ο Άγιος Γουρίας»,
  • «Ταχύς εις βοήθειαν… Τα θαύματα του Αγίου Λουκά σήμερα»,
  • «Επιστροφή»,
  • «Ο στάρετς Σεραφείμ της Βύριτσα 1866-1949»,
  • «Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης 1891-1967»,
  • «Μέσα στους ανθρώπους εξορίστηκα –Συνοδοιπορία με τα παιδιά του πουθενά και του κανένα»,
  • «Υπεύθυνοι για όλα»
  • «Συνοδοιπορία με τον Άγιο Λουκά», Τόμοι Α΄, Β΄, Γ΄
  • το Λεύκωμα «Αγάπησα το Μαρτύριο».

Ακόμα έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου «Εχθρός του λαού»


 

 

 

 

 

 

 

 

                                                Βιογραφικό Κυρού Ιακώβου του Β΄

Ο Θεός αξίωσε την Αργολίδα να έχει  Ποιμενάρχη γαλήνιο, ακάματο, εμπνευσμένο και φιλάνθρωπο. Με τη χάρη του Θεού συμπλήρωσε  28 χρόνια γόνιμης και σεμνής ποιμαντορίας. Ο Μητροπολίτης κυρός  Ιάκωβος (κατά κόσμο Δαμιανός Παχής) γεννήθηκε το 1932 στο Μαρούσι της Αττικής. Σπούδασε Θεολογία. Το 1959 χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1960 Πρεσβύτερος.Διετέλεσε ιεροκήρυκας της Ι. Μ Άρτης ,και κήρυξε το Θείο Λόγο, περιδιαβαίνοντας όλα τα χωριά του κάμπου και όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου των Αθαμανικών ορέων. Απὸ το ιστορικό Πέττα στο Βουλγαρέλι κι΄ από κει στους Μελισουργοὺς και την Κυψέλη. Εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης το 1985.

Ακούραστος εργάτης τής Εκκλησίας, κατάφερε με την Θεία χάρι, να αγγίξει τις πονεμένες ψυχές, να παρηγορήσει με τον ήπιο γλυκύ του λόγο τις πικραμένες  καρδιές, να μοιραστεί την δύσκολη και  ταπεινή ζωή τους.


Υπήρξε ο αγαπημένος Ιεροκήρυκας της Άρτας. Χαρακτηριστική η χαρμολύπη των Αρτινών, που συγκινημένοι και με δάκρυα στα μάτια, κατέφθασαν από την πόλη και τα χωριά τους, κατά την ενθρόνισή του στο θρόνο του Μητροπολίτη Αργολίδος. 

Λύπη, γιατί έχαναν έναν αδελφό, ένα πατέρα, ένα φωτισμένο κληρικό. Χαρά, γιατί ο άνθρωπος τους αξιώθηκε της Αρχιεροσύνης στην οποία τον τοποθέτησε το θέλημα του Θεού, και του υψηλού χρέους να διδάσκει την πραγματική, ενάρετη και χριστιανική ζωή.

Ιερατικά συνέδρια, Σχολὲς Αγιογραφίας και Ψαλτικής, υαλοποίηση της αποστολής του φιλοπτώχου ταμείου της Μητροπόλεως, ανάπτυξη του Ραδιοφωνικού σταθμού, είναι τα ελάχιστα από όσα θα μπορούσε κανεὶς να απαριθμήσει. Προστατεύει τις Μονὲς και τους Ναοὺς και ίδρυσε τον μεγαλοπρεπή Ναὸ του Αγίου Αναστασίου του Ναυπλιέως.

Έργο ζωής υπήρξε η συνεχὴς και αδιάλειπτος προσπάθειά του για τον εντοπισμό και την μετακομιδὴ στο Άργος, των Αγίων Λειψάνων του Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους του Θαυματουργού.


Προσπάθεια που ευτύχησε να τελεσφορήσει και
να είναι αυτός πού στις 19 Ιανουαρίου του 2008,
πήρε στα χέρια του, πλήρης συγκινήσεως
και ιερού δέους τα Άγια Λείψανα του εν Αγίοις
Πατρὸς Πέτρου και προκατόχου του στον θρόνο
της Επισκοπής, που επέστρεψαν επιτέλους στην
πόλη πού τόσο είχε αγαπήσει και
υπηρετήσει ο Άγιος.

Εκοιμήθη εν Κυρίω μετά απο σύντομη νοσηλεία , στις 26-03-2013.

Αιωνία η μνήμη Αυτού .

 

 

 

Από την εις Επίσκοπον Χειροτονίαν     
του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κ. Καλλινίκου     
(26-10-2009)     

 

 


 

Πηγή: «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους Σημειοφόρος και Θαυματουργός», Πατήρ Γεώργιος Σελλής, Έκδοσις Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Πέτρου, Άργος 2008.


Νέο Σχολείο

 

 

Νέο Σχολείο
Εκπαιδευτικός Όμιλος Αργολίδος
Ιδιωτικό Γυμνάσιο & Λύκειο 

Δαλαμανάρα, Αργολίδας
Τ.Κ. 21 200
Τηλ: 27510 62720
Fax: 27510 62721
E-mail: info@new-school.gr
neosholi@otenet.gr

Εκπαιδευτήρια Αφών Μαλτέζου

 

 

 Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο - Πρότυπα Εκπαιδευτήρια
Αφών Μαλτέζου

Φλέμινγκ 8
ΤΚ 21200 ΆΡΓΟΣ
Τηλ: 27510-67656
Φάξ: 27510-67893
Email: dmaltezou@gmail.com

Φιλολογικό Φροντιστήριο

 

 

 

 

Φιλολογικό ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε.
Αυστηρά Τριμελή Τμήματα
Υπεύθυνος Σπουδών: Ιωάννης Ντεβές 

Δαναού 15
ΤΚ 21200 ΆΡΓΟΣ
Τηλ: 27510-69688
Κιν: 6974 434587


Ασφάλειες Καπετάνου

 

 

 

 

Ασφάλειες Καπετάνου
Πρακτορείο Γενικών Ασφαλειών

Κορίνθου 90
ΤΚ 21200  ΆΡΓΟΣ
Τηλ: 27510-69138
Φαξ: 27510 69139
Κιν: 69740 37585
Εmail: jonnisk@otenet.gr